Napvédelem

Sziasztok !

Úgy gondolom, hogy most a legaktuálisabb téma a napvédelem. Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Ez minden gyerkőcnél nagyon fontos, még abban az esetben is, ha nagyon jó bőre van. Mert olyan nem fordulhat elő, hogy a barnább vagy naptól könnyen barnuló gyereket nem kenünk be olyan indokkal, hogy ó hát minek, hisz jó a bőre sosem ég le. 
Olyan nincs, hogy soha ezt ne felejtsük el és a naptej nem csak a leégés ellen véd, hanem a káros sugaraktól is. 

Régebben sokat kerestem, kutattam az interneten, hogy milyen termékeket vegyek a hófehér bőrű és fehér hajú kislányomnak, aki hipp-hopp le tud égni a napon, ráadásul érzékeny is a bőröcskéje.


Mivel érzékeny is, így elkezdtem jobban belemélyedni ezekbe a dolgokba, hogy vajon miket is kenünk a gyerekeinkre és azok ártanak e vagy sem. 
Nos azt meg tudtam a napozó készítmények kapcsán, hogy gyerekek bőrére semmilyen kémiai fényvédő krémet nem szabad rákenni, mert többet árt mint használ és az agyon illatosított termékek is csak kárukra (kárunkra) lehetnek, hisz még allergiát is okozhatnak.

A tudomány mai állása szerint a napsugárzás a legjelentősebb környezeti tényező a bőr öregedésében, ezért ajánlatos megfelelő fényvédőt használni. Megfelelő az a fényvédő, ami az UVA és UVB sugarak ellen is véd.  A fényvédőknek két alapvető csoportja van:
  1. Fizikai fényvédők, melyek visszaverik a napsugarakat a bőrünkről. A leggyakoribb fizikai fényvédők a titanium dioxid és a cink oxid, amelyek lényegében nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínén maradva verik vissza/szórják szét a napsugarakat. A fizikai fényvédők az UVA és az UVB sugarak ellen is védenek, hátrányuk viszont, hogy  kozmetikailag „kellemetlenek” (fehér réteget hagynak az arcon).
  2. Kémiai fényvédők, melyek elnyelik az UV sugarakat.  A kémiai fényvédők általában beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, ezért kis gyerekeknek a fizikai fényvédők az ajánlottak. A kémiai fényvédők egy része az UV sugarak hatására lebomlik.
Mivel a fizikai fényvédők könnyen lekopnak a bőrről, a kémaiak pedig UV fény hatására lebomlanak, hosszabb napon tartózkodás esetén ajánlatos 2 óránként újra kenni a fényvédőt. A napnak a bőrre gyakorolt jelentős káros hatása miatt (bőröregedés, bőrrák) ajánlott minden reggel fényvédőt használni, mely legalább SPF15 (kb. az UVB sugarak 93%-t szűri ki ) és PPD 10 (kb. az UVA sugarak 90%-t szűri ki). 

Forrás:
http://www.smartskincare.com/skinprotection/

http://kremmania.hu/osszetevok/funkciok/fenyvedok

Kislányomnak mi az Alverde napozó termékeit vesszük már több éve és teljesen elégedettek vagyunk. Egyáltalán nem ég le és védi is a bőrét a káros sugaraktól, ráadásul ár érték aránya is tökéletes.
Az már más kérdés, hogy bekenegetés után úgy néz ki mint akit lemeszeltek, de a fizikai fényvédők általában ilyenek. :) 


Mi felnőttek most az Annemarie Börlind napozó sprayt kezdtük el használni, mert ez nekünk megfelelő összetételben is és állagában is. Nem leszünk meszelt kinézetűek, viszont óvja is a bőrünket. Bár most nagyon erősen gondolkozom rajta, hogy ebből a termékcsaládból a naptejet is kipróbáljuk, mert az is nagyon jó.

Arra is felhívnám a figyelmet (többek között én is), hogy pancsizás, fürdőzés után mindig kenjük újra a a gyerekek bőrét és a sajátunkat is. Bár a legtöbb napvédő krém vízálló, de az csak addig véd míg benn vagyunk a vízben, és remélhetőleg nem mosódik le teljesen. Ráadásul miután kimegyünk, még a törölközővel le is töröljük. Úgyhogy erre is fektessünk nagy hangsúlyt.

Ami még nagy kérdés számomra, hogy a külön arcra gyártott teremékek vajon miben különbözhetnek az általánostól. De előbb-utóbb ezt is kiderítem. :) 

 
Alverde Sonnen Milch LSF Hoch 30 - 2599,- Ft. DM Drogéria saját márkás natúrkozmetikai terméke

Annemarie Börlind Sun Care SPF 20 Sun Spray - 3560,-Ft.  Müller Drogériában kapható 


Remélem tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtátok. Nektek van bevált napozó szeretek?  Ti oda figyeltek arra hogy mik az összetevői az ilyen készítményeknek?  


 

Megjegyzések

  1. A Bioderma napvedoi photostabilak, igy jovo nyaron tehetnel egy probat veluk :) En evek ota csak azt hasznalom. Az arcra valo termekek abban kulonboznek (a Biodermanal), hogy a borodnek megfeloen tudsz valasztani: szaraz borre, kombinalt borre, anti-ageing hatasu, mattito, stb. Tesom gyerekeinek is mar csak ebbol a markabol valasztok es a boruk gyonyoru, pedig allandoan napon vannak nyaron a medence miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)
      Idén nyáron már mi is a Biodermát használtuk (Lánykám is és mi felnőttek is ) és tényleg baromi jól bevált, úgyhogy jövő nyáron is ők lesznek a kedvenceink az tuti :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bedouin kozmetikumok a tevetej erejével

CIEN - A Lidl saját márkás dekorkozmetikumai

Rapid White Fogfehérítők - Vendégbejegyzés