Minden, amit a fényvédő készítményekről tudni kell











Sziasztok! 

Egy kis fényvédelemmel kapcsolatos nagyon hasznos cikket hoztam Nektek.  :) 

Ismerjétek meg Ti is miként védhetjük meg a bőrünket a Phyt's bio napvédőivel a káros napsugarak ellen. 





Minden, amit a fényvédő készítményekről tudni kell



Gondoltad volna? Az amerikai iskolákban nem alkalmaznak naptejet, de nem azért, mert nem káros a napsugárzás! Az USA-ban nem kenik be naptejjel a gyerekeket a nevelők, azt csak a gyerekek kenhetik magukra, és csak akkor, ha arról orvosi igazolásuk van. Egy törvényi szabályozás miatt alkalmazzák így a naptejeket, mert az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) szerint a napvédőkben lévő adalékanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki a gyerekeknél és ezek recept nélkül kapható gyógyszereknek minősülnek. Mostanra - szülői közbenjárás hatására - új törvényen dolgoznak, ami nagyobb mozgásteret ad a fényvédők használatát illetően az amerikai iskolákban.

Jogosan merül fel a kérdés: vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mit kenünk magunkra a napozás során?






A Te fényvédőkrémed inkább árt, mint használ?


Ami nem lehet kérdés – fényvédő készítményekre szükség van, viszont sok téves információ kering a különböző fényvédők összetevőiről, és hogy melyik nyújtja a megfelelő védelmet a bőrnek.

Honnan lehet tudni, hogy a használt fényvédőd megóv-e a káros UV-sugárzástól és ezzel egyidejűleg megőrzi-e bőröd egészségét? Lehetséges, hogy egyes vegyi anyagok, amik a bőr védelmére hivatottak, valójában hozzájárulnak más bőrproblémák kialakulásához?


Bizonyos jelentések szerint egyes kémiai összetevők a fényvédő termékekben segítik a szabadgyökök kialakulását, ezért fokozzák a rosszindulatú sejtek osztódását és a bőr öregedését. A fogyasztóknak ismerniük kell a kémiai fényvédők veszélyeit és azt, hogy milyen egyéb biztonságos fényvédők állnak rendelkezésükre.

Az emberi szervezetnek és a léleknek is szüksége van napfényre. Energetizálja a testet és javítja a közérzetünket. A napfény hatására D3-vitamin képződik a bőrben, miután azt az UV sugarak érik. Szabályozza a kálcium és a foszfát koncentrációját a véráramban, hogy az erős, és egészséges csontokat eredményezen illetve egyéb vitaminok felszívódását is segíti.


Megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéshez a legtöbb embernek elegendő csupán, ha heti 3 alkalommal 15 perc erejéig az arcunkat és a kezünket éri a nap! Ebből is látszik, hogy a D-vitamin termelés miatt nem szükséges napozni mennünk, de ha mégis napfürdőzni támad kedvünk, mindenképp tartsuk be a napozás szabályait!

Ismernünk kell az UV sugárzás pozitív és negatív hatásait, ill. az esetlegesen kialakuló fénykárosodásról is kell tudnunk!








A bőr fénykárosodásának a tünetei:

  • napégés (UVB sugárzás okozza)
  • pigmentfoltok (UVB)
  • károsodhatnak a kollagénrostok így a bőr ráncos, laza, petyhüdt lesz (UVA)
  • károsodhatnak a sejtek DNS-ei, így rosszindulatú bőrdaganatok jelenhetnek meg (UVB)

A rendszeresen és nagy mennyiségben napfénynek kitett bőr visszafordíthatalanul károsodik a nagy mennyiségben keletkező szabad gyökök miatt. Így a bőr korán öregszik, ráncossá, vízhiányossá, pigmentfoltossá válik.


Íme egy megdöbbentő kép egy török kamionosról, akinek mindig a arca egyik felét sütötte a nap:


Ha mindenképp hosszabb időre napra kell menjünk, védjük magunkat megfelelő ruházattal és fényvédőtermékekkel!








Fizikai vagy kémiai fényvédő legyen a strandtáskában?


A fényvédőket két csoportba sorolhatjuk: kémiai és fizikai fényvédők.

A kémiai fényvédők elnyelik az UV sugarakat, míg a fizikai UV-filterek visszatükrözik azt. Sok vita övezi a fizikai vagy kémiai fényvédőket, elsősorban a szakemberek és gyártók között. Lássunk néhány tényt az összetevőkkel kapcsolatban:


Kémiai fényszűrők:

Ma a legtöbb fényvédő termék tele van olyan kémiai fényszűrő anyagokkal, amik potenciálisan veszélyes összetevők a bőrre nézve. Néhány a leggyakoribb kémiai összetevők közül – a nem ásványi fényvédőkben - retinyl palmitate, octinoxate, oxybenzone (egyfajta benzofenon). A gyakorlati tapasztalat az, hogy a kémiai alapú fényvédőket egyszerűbb előállítani és olcsóbbak, így a fogyasztók számára széles körben elérhetőek. Azonban sok kémiai fényvédő anyag önmagában kevesebb, mint kielégítő UV-védelemet nyújt, ezért ezeket kombinálni kell más kémiai fényvédő vegyületekkel. Még fontosabb miszerint egyes kutatások kimutatták, hogy több kémiai fényvédő anyag nem véd a rendkívül veszélyes UVA sugarak ellen.

Az UVA sugarak az irha-bőralja rétegbe hatolva a bőr öregedését tekintve nagyobb veszélyt jelentenek, mint az UVB sugarak. Roncsolják a kollagén és elasztikus rostokat, mély ráncokat illetve szabad gyököket képeznek, idő előtt öregítik, megvastagítják a bőrt. Amellett, hogy növekszik a rákos megbetegedések aránya, ezeket az instabil vegyi anyagokat is összefüggésbe hozzák a hormonális, szexuális zavarokkal, valamint a születési rendellenességekkel ösztrogén-szerű hatásuk miatt.


Retinyl palmitate (A-Vitamin, retinol)

  • az FDA tudományos kutatása szerint gyorsítja a rosszindulatú daganatok kialakulását, károsítja a sejtek DNS-ét, szabagyököket képez és mindezt a napfény hatására teszi!
  • a kozmetikai ipar anti-oxidáns, öregedés csökkentő anyagként teszi a napozókba, ami egy éjszakai krémnél helytálló hatóanyag lehet, de a napfény hatására pont az ellenkező eredményt nyújtja.

Octinoxate (octyl methoxycinnamate)

  • egy ösztrogénszerű vegyület, amelyet összefüggésbe hoznak a hormonális egyensúly felborulásával és rákos megbetegedésekkel.
  • a bőrt érzékennyé teszi, gyakori okozója a napallaergiának.

Oxybenzone (benzofenon származék)

  • Vegyi anyag, ami hormonzavart okozhat.
  • Segíti más vegyi anyagok felszívódását.
  • Napfény hatására szabad gyököket képez. A napallergia egyik fő okozója.
  • Európában azokon a termékeken, ami 0,5% vagy annál több oxibenzont tartalmaz fel kell tüntetni az „oxybenzont tartalmaz” megjegyzést.

Amikor több ilyen vegyi anyag kombinációja található egy széles spektrumú fényvédőben, akkor az nagy valószínűséggel szabad gyököket képez, ami egyértelműen a bőrt károsítja.


Kémiai fényvédők a bőrfelszín alatt

A fenti vegyi anyagoknak bőrbe való felszívódását is kutatják a tudósok illetve azt, hogy a véráramba jutva milyen más káros hatásokért is lehetnek felelősek.

Az oxybenzone és octinoxate vegyületek midegyike felszívódást elősegítő anyagok, ami azt jelenti, hogy könnyen felszívódnak a bőrbe, tehát minél tovább vannak a bőrön, annál nagyobb veszélyt jelentenek a bőrre és a szervezetre. Egy tudományos kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a szervezetbe könnyen felszívódnak, elképesztő, de az oxybenzone a 6-8 éves kislányok 96%-nak a vizeletéből kimutatható! Európában kimutattak négy közös fényvédő anyagot az anyatejben, potenciálisan kitéve a csecsemőket ezen vegyszereknek.









Mi az a fényszűrő anyag amit biztonsággal használhatunk magunkon és gyermekeinken?


Fizikai fényszűrők:

A fizikai blokkolók az UVA és UVB sugarak elleni védelemben hatékonyabbnak bizonyultak. A titán-dioxid és cink-oxid a két leggyakrabban használt fényszűrő anyag a fizikai fényvédőkben. Ezek a természetben is előforduló összetevők a teljes UV-spektrumtól védenek. Az egyik legfontosabb kérdés a természetes fényvédőkkel kapcsolatban a fehér hatás amely gyakran tapasztalhatunk a felvitel után. 


cink-oxid egy szervetlen vegyület és egy nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára. Fontos szerepet játszik a sejtek előállításában, fontos az egészséges bőrnek és hajnak, erősíti az immunrendszert. Széles spektrumú UV védelmet biztosít, ami visszahatva csökkenti az UVA sugárzás által indukált szabadgyök termelést a bőr mélyebb rétegeiben. A cink-oxid nem szívódik fel a bőrbe, a bőr felületén marad, így blokkolva az UVA és UVB sugarakat.


A titán-dioxid egy erősen fényvisszaverő ásványi anyag. Nem irritáló, nem allergizáló és nem képez komedót. Gyakran használják a fényvédőkben, mert egyaránt kínál UVA és UVB védelmet. A titán a természetben fellelhető ásványi anyagokban, mint például rutil, anatáz és brookit.

Tehát ha a bőrt szertnék a korai öregedéstől megvédeni, olyan FIZIKAI fényvédőt is tartalmazó napozót ajánlott használni, ami véd az UVA sugárzás ellen is.











Gyermekeink fényvédelme


Kezdjük a legkissebbekkel. Remélhetőleg minden anyuka tudja hogy csecsemőt tilos közvetlenül a napra tenni, kizárólag árnyékban, sapkában és megfelelő ruházatban vigyük ki a kicsiket. Figyeljünk arra, hogy a

  • homok
  • a víz (tenger, tó, medence stb)
  • a beton
  • a jég és a hó

fokozottan visszaveri a napsugarakat, így ha nyaralni megyünk a csecsemőt inkább a parttól távol altassuk.

Három éves kor alatt ne engedjük napra a gyereket, 10 és 4 óra közt inkább szervezzünk benti programot.

Három év feletti gyermeknél is fokozottan figyeljünk oda a fényvédelemre, mert:

  • a kicsik bőre még sokkal vékonyabb, kevésbé ellenálló, így azt az UV sugarak erősen károsítják. (tini korban erősödik meg annyira mint a felnőtteké)
  • a napozás bőrkárosító hatásai életünk során összeadódnak
  • azok a sejtek amelyeknek a DNS-e más károsodott, nem regenerálódik
  • életünk során a napon töltött idő 80%!-át gyermekkorunkban gyűjtjük össze
  • egy gyermekkori leégés duplájára növeli a későbbi bőrdaganatok kialakulásának esélyét!

Ha nyaralni megyünk és a kicsi pancsolna (amit imádnak) minden esetben a legjobb fényvédelem, ha 10 és 4 óra között nem visszük ki a napra. Ha mégis napra megyünk adjunk rá sűrű szövésű ruhát, széles karimájú kalapot és kenjük be alaposan fényvédő krémmel. Kapható már olyan strandruha is ami magas fényszűrő tulajdonsággal bír.

A fényvédőkrémet, ha tartalmaz kémiai filtereket, fél órával a napozás előtt kenjük magunkra. A bőrt két óránként kenjük be ismét.







Több tényező is szerepet játszik abban, hogy kinek milyen a megfelelő fényvédő, attól függően, hogy:

  • milyen a bőrtípusa (világos-lebarnult, száraz-zsíros, érzékeny...)
  • mennyi anyajegye van
  • milyen típusú bőrkezelésekre jár valaki
  • otthon milyen kozmetikumokat használ
  • milyen gyógyszereket szed.

Ha valaki valamilyen hámlasztó, halványító vagy hasonló kezelésben részesül ne csak a napvédelmet fontolja meg hanem, azt is hogy a napvédő milyen kölcsönhatásba keveredhet a kezelés miatt érzékennyé vált bőrrel.


Ha valaki az ásványi alapú napvédő krémek használatát részesíti előnyben, mint  a cink-oxid, vagy titán-dioxid, de rossz tapasztalata van a színével vagy a textúrájával, jó tudni, hogy most már bio minőségben elérhető olyan fizikai fényvédő ami felkenés után nem fehér és nem okoz maszk hatást. A fényvédő mellett, javasoljuk, hogy ne töltsenek többet, mint 10 perc minden nap közvetlen napfénynek kitéve, vagy legalábbis, legyenek árnyékában, kerüljék a déli napot, és viseljenek széles karimájú kalapot és a napon védőruházatot. 


Ne feledd, hogy az UV sugarak okozzák a legtöbb bőrkárosodást és a korai öregedés első számú okai!


Egy jó fényvédő a bőr egészsége mellett szól, valamint fenntartja a fiatalos megjelenést.


Forrás: (Wolff MS, Teitelbaum SL, Windham G, Pinney SM, Britton JA, Chelimo C, et al. 2007. Pilot study of urinary biomarkers of phytoestrogens, phthalates, and phenols in girls. Environmental health perspectives 115(1): 116-121. , http://www.ewg.org/analysis/toxicsunscreen
















Próbáld ki most a Phyt’s SPF10 fényvédőjét 10% kedvezménnyel már csak június 8-ig!


















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bedouin kozmetikumok a tevetej erejével

CIEN - A Lidl saját márkás dekorkozmetikumai

Ilcsi krémek- teszt