2017. november 13., hétfő

KIHIRDETTÉK A 2017-ES LUSH-DÍJ NYERTESEIT


KIHIRDETTÉK A 2017-ES LUSH-DÍJ NYERTESEIT

Az állatkísérletek megszüntetését segítő legnagyobb összértékű díj jóvoltából 330 000 font jut el a világ különböző részeire Tizenegy ország aktivistái és kutatói kaptak jelentős támogatást az állatkísérletek megszüntetését szolgáló munkájukhoz a Lush-díj révén.A díjátadón, melyet ebben a hónapban rendeztek, 330 000 angol fontot osztottak ki. A 2012-ben létrehozott éves díj már világszerte több mint 1,8 millió fonttal támogatta az állatkísérlet-mentes tesztmódszereket és az állatkísérlet-ellenes kampányokat. Az idei év az első, amikor Chiléből, valamint Kínából és Japánból is vannak nyerteseink.

Ez azt jelzi, hogy az állatkísérlet-ellenes kampányok és az állatmentes tesztmódszerek egyre jobban terjednek az olyan országokban is, ahol az állatvédelemnek nincs különösebb történelmi hagyománya. A most hatéves Lush-díj a Lush kozmetikai vállalat és az Ethical Consumer kutató szervezet együttműködése. Ez a legnagyobb összértékű díj, mely az állatkísérletek teljes kiváltását segíti. Olyan projekteket támogat, melyeknek célja az állatkísérletek megszüntetése a toxikológiában (a vegyi anyagok tesztelésében).

A Lush-díj több kulcsfontosságú területet fed le: tudomány, továbbképzés, a közvélemény tájékoztatása, lobbitevékenység, a fiatal kutatók munkája. Tavaly az észak-amerikai, japán, hongkongi és dél-koreai Lush támogatásának köszönhetően két új díj jött létre a fiatal ázsiai kutatók és a fiatal amerikai kutatók számára. Ezek a kategóriák 2017-ben is megmaradtak, így idén összesen 13 fiatal kutató kap egyenként 10 000 fontot munkája támogatásaként Brazíliában, az USA-ban, Kínában, Japánban, Szingapúrban, Ausztráliában, Németországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban.

Idén többek között a következők kaptak díjat: Human Toxicology Consortium Project – Tájékoztatja a kutatókat és a törvényhozókat a „kedvezőtlen kimeneteli lehetőségek” (AOP) módszerről, mely módot nyújt az egészségügyi hatásoknak a korábbinál lényegesen pontosabb megjóslására és az állatkísérletek megszüntetésére a biztonságosság tesztelésében. AFABILITY – Francia-brit kezdeményezés azoknak az állati eredetű antitesteknek a helyettesítésére, melyeknek az előállításához jelenleg évi 1 millió állatot használnak fel az EU-ban. Te Protejo – Chilei jótékonysági szervezet, mely a kegyetlenségmentes kozmetikumokat támogatja. A Harvard University csapata – 
Egy bioprinting platformot fejlesztenek, mellyel 3D-s „emberi szervek mikrochipen” típusú modelleket lehet létrehozni.

A Lush-díj szóvivője, Craig Redmond a következőket nyilatkozta: „Idén 38 országból érkeztek jelölések a Lush-díjra, és eddig messze ez a legnagyobb szám. A zsűrit nemcsak a kutatások és kampánytervek kiváló színvonala nyűgözte le, mely világszerte az állatkísérletek megszüntetését célozza, hanem a fiatal kutatók elkötelezettsége is az állatkísérletek etikai és tudományos megfontolásokból való kiküszöbölése iránt. Örülünk, hogy ismét lehetőségünk van kiváló projektek támogatására világszerte, és ez nemcsak anyagi segítséget jelent, hanem erkölcsi megbecsülést is, valamint azt, hogy felhívjuk a kormányok, a tudományos körök és a közvélemény figyelmét arra, hogy mindannyiunk összefogása szükséges ahhoz, hogy az állatkísérleteket fejlettebb, az emberi hatások felmérése szempontjából megbízhatóbb alternatív módszerekkel válthassuk ki.

A nyertesek a díjat – egy nyulat ábrázoló szobrot és a pénzdíjat – a Lush díjátadó ünnepségén vehetik át Londonban, november 10-én. Egyúttal egy különleges tapasztalatcserén is részt vehetnek, ahol a világ különböző részeiről érkezett kutatók és aktivisták megtárgyalhatják az együttműködés lehetőségeit.

A Lush-díj a Lush és az Ethical Consumer partnerségének eredményeként jött létre, hogy támogassa az állatmentes toxikológiai vizsgálatokat. A díj azokat a csoportokat és egyéneket jutalmazza, amelyek, illetve akik a kegyetlenségmentes tudományos kutatás, a közvélemény tájékoztatása és a lobbizás területén dolgoznak azért, hogy az állatkísérletek végleg megszűnhessenek. Az évente kiosztott 250 000 font összértékű díj (az összeget idén ismét megnöveltünk extra 80 000 fonttal a fiatal ázsiai kutatók és a fiatal amerikai kutatók elismerése céljából) a legnagyobb az állatkísérlet-mentes tesztek területén, és ez az EGYETLEN, mely kizárólag az állatkísérletek kiváltására összpontosít. Célja, hogy hatást gyakoroljon a fogyasztói termékek biztonsági tesztelésére, mégpedig olyan módon, ami kiegészíti a gyógyszerek állatkísérletes vizsgálatával kapcsolatos, már zajló projekteket.

A díj kategóriái (http://www.lushprize.org/awards/): 

Díj a közvélemény tájékoztatásáért – a közfigyelem ráirányításáért a jelenlegi tesztelés gyakorlatára 

Tudományos díj – az állatkísérleteket kiváltó tesztmódszerek kifejlesztéséért 

Továbbképzési díj – a kutatók megismertetéséért az állatkísérlet-mentes módszerekkel Lobbi díj – a politikai lépésekért, melyek elősegítik az állatkísérletek kiváltását 

Fiatal kutatók díja – 35 év alatti kutatóknak, akik az állatkísérleteket kiváltó módszerek kutatására specializálódtak 

2 megjegyzés:

  1. Imádom a LUSHT! Többek közt azért, mert állatkísérlet mentesek a termékeik ����

    VálaszTörlés