Nyári felfrissülés a Nespressoval - Freddo Intenso és Freddo Delicato




Sziasztok! 

A minap volt szerencsém részt venni egy szuper jegeskávé készítő workshopon, ahol Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete nemzetközi receptváltozatokról, trendekről és a tökéletes jegeskávé titkáról mesélt. 

Az új jegeskávé kapszulák érkezése alkalmából a Nespresso felkérte a többszörös díjnyertes speakeasy koktélbár*, a Hotsy Totsy Budapest műhelyét két izgalmas jeges kávékoktél
megalkotására, amit nagy boldogságomra otthon mi is könnyedén elkészíthetünk. (*2018-ban Magyarország TOP3 új bárja, 2019-ben és 2020-ban Az Év Budapesti Bárja címet nyerték el).

Minden hozzávaló és eszköz rendelkezésünkre állt, így könnyedén el tudtuk készíteni ezeket a finom nyári frissítő kávékat, amit azóta nap mint nap a családtagjaimnak és magamnak többször is elkészítettem már. 😊 😍

Mindenki egyöntetű véleménye, hogy igen, ezek bizony valóban nagyon különlegesek, ízletesek és ha lehet ilyet mondani egy kávéra, akkor profik 😃 👏






A legenda szerint a jegeskávét francia gyarmatosítók találták fel, akik tej helyett hideg vízzel öntötték fel a kávéjukat, hogy jobban bírják az algériai forróságot. A frissítő ital azóta meghódította az egész világot, és minden kávékultúrában helyet kapott. Az elkészítési mód és a hozzávalók régiónként változhatnak, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen itala.





Fotó: Nespresso.com/hu



Minden régiónak megvan a maga jellegzetes jegeskávé-receptje. A görögök a tejjel és jéggel összeturmixolt instant kávéra, azaz frappéra esküsznek. A shakerato főleg Olaszországban hódít:
ennek elkészítéséhez a kávét tört jéggel és cukorral rázzák össze shakerben. Katalóniában és Portugáliában pedig citromszeleteket adnak a jegeskávéhoz, Vietnámban cukrozott, sűrített tejjel fogyasztják, Németországban és Ausztriában pedig tejszínhabbal és fagylalttal. A híres nemzetközi gasztronómiai találmányokhoz hasonlóan a magyarok a jegeskávét is saját ízlésükre formálták.







„Mi magyarok általában tejjel és cukorral isszuk a kávénkat, desszertként tekintünk rá, és ezt a jegeskávé-kultúránk is visszatükrözi. A jegeskávé itthon egy érdekes hibrid, mert
különböző kávékultúrák hatását egyesíti. Népszerű a bécsi kávékultúrára jellemző – kissé retró - tejszínhab-réteg csakúgy, mint a török-balkáni eredetű szirupos-öntetes megoldás. Sőt mitöbb, itthon nem ritka, hogy egy harmadik, olaszos hatás is megjelenik – vaníliafagylalt formájában.
Ehhez valószínűleg az olasz affogato recept adta az ihletet, ami úgy készül, hogy egy gombóc vaníliafagylaltra elkészítünk egy espressót” – mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. „A mi kávékultúránk ilyen szempontból a dél-amerikaihoz hasonlít: Ha jól esik, mindent bele!” – tette hozzá.






De vajon mi a különbség a jegeskávé, cold brew és nitro között?

A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. 
Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy. Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör - nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját. 

A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert. 





Hogyan készül a tökéletes jegeskávé?

A jég megváltoztatja a kávé ízét, mert a forró és hideg találkozásánál keletkező hősokk a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel. „Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen legalább három az egyhez.” – foglalta össze Márkosi Balázs a legfontosabb alapszabályokat. A nemrégiben bevezetett Nespresso Barista Creations for Ice kávékat kifejezetten úgy házasították össze és pörkölték, hogy közvetlenül jégre elkészítve bontakozzanak ki legjobban a kávék frissítő aromái.
A Barista Creations For Ice kínálatban két különböző stílusú kávé található; mindkettőből egyszerűen, pillanatok alatt készíthetjük el jegeskávénkat a forró nyári napokon.

A kenyai kávészemekből készült Freddo Delicato gyümölcsös ízjegyeinek köszönhetően ugyanolyan kellemesen hűsít a tűző napon, mint egy lesötétített szoba hűvösében. A Freddo Intenso pedig egy dél-amerikai és indonéz Arabica-szemekből összeállított házasítás, amelynek intenzitása a jégkockák érintésére bontakozik ki igazán. „Ne zárd ki magad egyik élményből sem, mindkét kapszula másfajta élvezetet ad. A tejjel elkészített sűrű, intenzív Freddo Intenso olyan, mint egy hideg desszert, míg a világos pörkölésű Freddo Delicato olyan, mint egy frissítő almafröccs. Csak üljünk ki a teraszra, és élvezzük a kávét!” – tanácsolta Márkosi Balázs.




HOTSY TOTSY x NESPRESSO JEGES KÁVÉKOKTÉL RECEPTEK




Fotó: nespresso.com/hu



TAKE YOUR TIME
Hozzávalók:
- 1 Nespresso Freddo Intenso (40 ml) – kávéhangsúlyosabb
italhoz 2 kapszulából 25-25 ml
- 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
- 150 ml kakukkfüves mandulaital
- 20 ml Monin sós karamell szirup
- friss kakukkfű
- vajkaramella
Elkészítés: 
Megtöltünk egy poharat jéggel, majd felöntjük kakukkfüves mandulatejjel és sós karamell sziruppal. Ezután elkészítjük a kávét, és az ital tetejére csorgatjuk. Végül jöhet az ital dísze, a kakukkfű és a tört vajkaramella. Ezeket igény szerint kicsit megégethetjük, a kellemes illatok hozzáadnak a teljesebb érzékszervi élményhez.
Kakukkfüves mandulaital elkészítése: 500 ml hideg mandulaitalban egy maréknyi friss kakukkfüvet áztatunk legalább 4 órán át.





Fotó: Nespresso.com/hu


BERRY ME!

Hozzávalók:
- 1 Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40ml)
- 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
- 15 ml limelé
- 10 ml cukorszirup
- 20 ml fekete áfonyalé
- 10 ml Monin feketeribizli szirup (opcionális)
- 100 ml bodzás vagy klasszikus indian tonic
- friss bazsalikom, menta vagy bátrabbaknak koriander
- lime szeletek
Elkészítés:
Az egyik fűszernövényt finoman megtörve megkenjük a pohár belsejét, majd a pohárba tesszük.
Ezután feltöltünk jéggel egy poharat, majd hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a szirupokat.
Felöntjük tonikkal, majd az italból kilógó jégre elkészítjük a kávét, amit ezután mentalevéllel/bazsalikommal vagy korianderrel és lime-mal díszítünk.






Az én elkészített kávéim sajnos nem lettek olyan szépek mint Balázsé, de a kinézete egyáltalán nem von le a csodás ízvilágából és a minőségéből. 😀😜
Szóval legyetek bátrak, és készítsétek el Ti is ezeket a mennyei nyári frissítőket ! 😀🌞

A Barista Creations For Ice kávék, jegeskávé-kiegészítők megvásárolhatók a www.nespresso.com weboldalon vagy a Nespresso Boutique-okban. 💖

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bedouin kozmetikumok a tevetej erejével

CIEN - A Lidl saját márkás dekorkozmetikumai

Rapid White Fogfehérítők - Vendégbejegyzés